Onderneem247

Een echte ondernemer is 24 uur per dag en 7 dagen per week aan het ondernemen.

  • Marketing & Strategie
  • Financieel
  • Kantoor
  • Spotlight
  • Vrije tijd
  • Contact

Ontslag op staande voet: Dit is de juiste vervolgstap

22 januari 2021 door James

Je hebt ontslag op staande voet gekregen. Het is nu van belang dat je de juiste vervolgstap zet, want een ontslag op staande voet kan verregaande gevolgen hebben. In dit artikel leggen we je uit wat de juiste vervolgstap is als je zojuist op staande voet bent ontslagen. Zo kun je ontslag op staande voet aanvechten. 

Is het ontslag op staande voet terecht?

Allereerst is de vraag: is het ontslag op staande voet terecht?

Een werkgever mag een werknemer alleen op staande voet ontslaan als hij hierbij aan de volgende voorwaarden voldoet:

  1. De werknemer heeft een aantoonbare ‘dringende reden’ om tot ontslag op staande voet over te gaan;
  2. Het ontslag op staande voet moet ‘onverwijld’ gebeuren, dus de werkgever moet de werknemer direct informeren over het ontslag. Ook moet het ontslag direct ingaan.

Wat is een ‘dringende reden’?

Er zijn verschillende soorten ‘dringende redenen’ die tot een ontslag op staande voet kunnen leiden. Hier enkele dringende redenen die in de wet worden genoemd:

  1. Diefstal, bedrog of andere misdrijven die bij wet verboden zijn. Hierdoor raakt de werkgever het vertrouwen in de werknemer kwijt en is een ontslag op staande voet geoorloofd.

  2. De werknemer mist de bekwaamheid die nodig is om het werk waarvoor hij is aangenomen, uit te voeren. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je liegt over je vaardigheden om een bepaalde baan te krijgen. Als je werk vindt als marketing manager en je blijkt te hebben gelogen over je marketingervaring, dan kan dat een reden zijn voor ontslag op staande voet.

  3. De werknemer vertoont opzettelijk of roekeloos gedrag en brengt daarmee zichzelf of anderen in gevaar.

Er zijn nog meer redenen die als ‘dringende reden’ kunnen worden aangeduid. De wet noemt niet alle dringende redenen, maar geeft alleen voorbeelden.

Ontslag op staande voet aanvechten met een pro-deo advocaat

Ben je ontslagen op staande voet? Dan kun je dit aanvechten bij de rechter. Hierbij kun je je laten bijstaan door een pro-deo advocaat.

Een pro-deo advocaat is een advocaat die je kan bijstaan ‘op basis van toevoeging’. Dit houdt in dat de kosten die de werkzaamheden van een pro-deo advocaat met zich meebrengen, voor een groot deel niet voor jouw rekening komen.

Met een pro-deo advocaat aan je zijde sta je sterk in de rechtbank als je je ontslag op staande voet aanvecht. Neem direct contact op met een pro-deo advocaat en laat je adviseren over de aanvechting van jouw ontslag op staande voet. Zo beperk je de negatieve gevolgen van een ontslag op staande voet tot een minimum.

Categorie: Overig

LAATSTE ARTIKELEN

  • Wat bedrijven kunnen leren van de opkomst van digitale valuta
  • Waarom een website niet alleen mooi moet zijn: de vergeten factoren die bepalen of je ooit klanten krijgt
  • Hoe je als secretaresse snel feedback verzamelt met Microsoft Forms
  • Hoe een boekhouder kan helpen met beleggen

PARTNERS

Over

Onderneem247.nl is een initiatief met als doel zoveel mogelijk nuttige informatie voor ondernemers te verzamelen en deze kennis te delen.

POPULAIRE TAGS

allergenen informatie allergenen menukaart auto beamer beveiliging drone fysieke belasting haccp horeca kantoorinrichting leerlingenvervoer makelaar mok bedrukken motor woon-werk verkeer motor woon-werkverkeer online marketing personeel relatiegeschenk SEO sport telefonie uitzendbureau starten veegmachine zoekmachineoptimalisatie

ZOEKEN

Linkpartners

Copyright © 2025 · Onderneem247