Onderneem247

Een echte ondernemer is 24 uur per dag en 7 dagen per week aan het ondernemen.

  • Marketing & Strategie
  • Financieel
  • Kantoor
  • Spotlight
  • Vrije tijd
  • Contact

Redenen om een holding boven je BV te zetten

14 september 2021 door Hendrik

Overweeg jij het oprichten van een holdingstructuur? Iedere onderneming zou dat moeten overwegen, hoe klein of groot je onderneming ook is. Het biedt veel voordelen en niet alleen voor multinationals. De fiscale voordelen en flexibiliteit maken een holding erg aantrekkelijk. In dit artikel een aantal reden om een holding boven je BV te zetten.

Wat houdt een holding precies in?

Een holding is eigenlijk een normale BV. Het is de moedermaatschappij binnen een concern. Voornamelijk worden aandelen gehouden in de dochtermaatschappij. Dat kunnen er meerdere zijn. Bijzonder aan een holding is dat er geen werkzaamheden plaatsvinden, dat wordt allemaal gedaan in de dochter(s)maatschappijen.

Risico’s verspreiden bij een holding

Je ontspringt privé de dans bij een BV als je failliet gaat, maar het kan pijn doen. Dat hoort bij zakendoen denk je dan. Maar waardevolle bezittingen zoals een bedrijfspand, software en patenten kan je onderbrengen in een holding boven de BV. De holding verricht voor de rest geen werkzaamheden, maar je geeft het recht aan de werkmaatschappij om deze bezittingen te gebruiken. Je kan nu doen wat je wilt. Je hebt de dagelijkse risicovolle werkzaamheden gescheiden van waardevolle bezittingen.

Het faillissement van de werkmaatschappij

Na 5 jaar tijd heeft je BV onderneming zijn beste tijd gehad. De schulden lopen hoger op en de opbrengsten blijven achter. Faillissement is de enige oplossing. Bij het opstarten van je onderneming heb je wel gekozen om een holding boven je bedrijf te zetten. Voor deze reden kunnen schuldeisers bij het faillissement niet bij het vermogen van de holding. Ze raak je dus niets kwijt wat in de holding zit.

Fiscale voordelen bij een holding

Een van de fiscale voordelen is de deelnemingsvrijstelling. Deze vrijstelling voorkomt dat de winst, waarover al eerder belasting is betaald bij de dochter, opnieuw belast wordt bij de moedervennootschap. Je hoeft dus door de deelnemingsvrijstelling geen belasting te betalen in je holding, dat gebeurt pas als je vanuit de holding privé uitkeert.

Voordelen bij een hypotheek afsluiten

Ander groot voordeel is dan je vanuit de holding een hypotheek aan jezelf kan verstrekken. Dit voorkomt dat je rente betaalt aan de bank. Die betaal je immers aan je holding. Dit is 19% of 25% vennootschapsbelasting (ligt aan de hoeveelheid winst van de holding). De rente kan je van je eigen inkomstenbelasting aftrekken. Zo zie je dat een holdingstructuur oprichten veel voordelen met zich meebrengt.

Meer tips? Kijk hier.

Categorie: Processen

LAATSTE ARTIKELEN

  • Hoe je salarisverwerking makkelijker maakt met slimme software
  • Slimme oplossingen voor uitzendorganisaties in beweging
  • Hoe persoonlijke verzorging zorgt voor zelfvertrouwen op de werkvloer
  • Schoonmaakbedrijf nodig in Amersfoort? zo houd je werkomgeving stralend en gezond

PARTNERS

Over

Onderneem247.nl is een initiatief met als doel zoveel mogelijk nuttige informatie voor ondernemers te verzamelen en deze kennis te delen.

POPULAIRE TAGS

allergenen informatie allergenen menukaart auto beamer beveiliging drone fysieke belasting haccp horeca kantoorinrichting leerlingenvervoer makelaar mok bedrukken motor woon-werk verkeer motor woon-werkverkeer online marketing personeel relatiegeschenk SEO sport telefonie uitzendbureau starten veegmachine zoekmachineoptimalisatie

ZOEKEN

Linkpartners

Copyright © 2025 · Onderneem247