Onderneem247

Een echte ondernemer is 24 uur per dag en 7 dagen per week aan het ondernemen.

  • Marketing & Strategie
  • Financieel
  • Kantoor
  • Spotlight
  • Vrije tijd
  • Contact

De toekomst van energie voor bedrijven: trends en innovaties

23 juli 2025 door Tyrone

De energiemarkt verandert snel. Voor bedrijven betekent dat: keuzes maken. Niet alleen om kosten te beheersen, maar ook om toekomstbestendig te zijn. Nieuwe technologieën, strengere wet- en regelgeving en veranderende klantverwachtingen zetten bedrijven aan tot actie. In dit blog lees je welke trends en innovaties je in de gaten moet houden als je als organisatie slim wil omgaan met energie.

Energieopslag wordt essentieel

Waar zonne- en windenergie jaren geleden nog als aanvullend werden beschouwd, zijn ze nu onmisbaar geworden. Maar duurzame energie is grillig: de zon schijnt niet altijd, de wind waait niet constant. Energieopslag maakt het mogelijk om opgewekte stroom op te slaan en op een later moment te gebruiken. Dit is niet alleen praktisch, het maakt bedrijven ook minder afhankelijk van het net en schommelende tarieven.

Opslagsystemen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld overdag opgewekte zonne-energie ’s avonds kunt gebruiken, of juist tijdens piekuren wanneer stroom het duurst is. Bedrijven die hierin investeren, nemen meer controle over hun verbruik en kostenstructuur. De energieopslagsystemen van Cellpower zijn hier een goed voorbeeld van. Ze helpen bedrijven slimmer om te gaan met hun energiebehoefte én bereiden ze voor op een toekomst waarin zelfvoorziening steeds belangrijker wordt.

Slimme energiemanagementsystemen

Moderne energiemanagementsystemen maken het mogelijk om realtime inzicht te krijgen in je verbruik. Daarmee kun je gerichte maatregelen nemen: van het automatisch uitschakelen van apparaten buiten werktijden tot het slim aansturen van koelinstallaties of laadpunten. Ook energieteruglevering aan het net kan automatisch worden afgestemd op de actuele marktprijs.

Deze systemen worden steeds toegankelijker, zelfs voor het mkb. Bovendien sluit het gebruik ervan vaak goed aan bij duurzaamheidsdoelstellingen en ESG-rapportages, die steeds vaker worden gevraagd door investeerders of klanten.

Lokale opwekking wordt populairder

Bedrijven kiezen er steeds vaker voor om zelf energie op te wekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen op het dak of windmolens op eigen terrein. Niet alleen om kosten te drukken, maar ook om onafhankelijker te worden van het elektriciteitsnet.

Zeker nu het stroomnet op veel plekken overbelast is en terugleveren soms wordt beperkt, biedt lokale opwekking in combinatie met opslag grote voordelen. Het maakt bedrijven flexibeler én aantrekkelijker voor partners die duurzaamheid hoog op de agenda hebben staan.

Batterijen als noodvoorziening én buffer

Bedrijfskritische processen kunnen niet zomaar uitvallen. Waar vroeger vooral dieselgeneratoren werden ingezet als noodvoorziening, zijn accu-oplossingen tegenwoordig een volwaardig alternatief. Ze zijn stil, emissievrij en direct beschikbaar.

Daarnaast fungeren batterijen steeds vaker als slimme buffer. Op momenten van goedkope of eigen opwek kan de batterij worden opgeladen. Is stroom duur of schaars, dan kan deze energie direct worden ingezet. Zo ontstaat er een stabiel en voorspelbaar energieverbruik dat gunstig is voor zowel de portemonnee als het milieu.

Laadinfrastructuur en elektrische mobiliteit

Elektrificatie van het wagenpark is in volle gang. Bedrijven zetten massaal in op elektrische voertuigen – van personenwagens tot bestelauto’s. Maar dat vraagt om slimme laadinfrastructuur, geïntegreerd met het energiemanagement van het pand.

Laadpalen die automatisch afstemmen op piek- en daltarieven of die rekening houden met de belasting van de hoofdzekering zijn geen overbodige luxe meer. Wie dit goed regelt, bespaart niet alleen op kosten, maar voorkomt ook overbelasting en boetes.

Data als sturingsinstrument

Data-analyse wordt steeds belangrijker in de energietransitie. Door verbruiksdata te combineren met weersvoorspellingen, productieschema’s en energietarieven, kunnen bedrijven hun strategie optimaliseren. Denk aan het verschuiven van productie naar momenten van goedkope stroom of het inzetten van opslagcapaciteit op basis van marktverwachtingen.

Wetgeving en netcongestie: voorbereiding loont

De overheid stelt steeds strengere eisen aan bedrijven op het gebied van duurzaamheid en energie. Tegelijkertijd raken netbeheerders overbelast, wat zorgt voor wachttijden of beperkingen bij het aanvragen van een grotere aansluiting.

Wie tijdig investeert in slimme opslag, eigen opwek en energiemanagement, beperkt risico’s en behoudt flexibiliteit. Bovendien loont het om nu al te anticiperen op toekomstige rapportageverplichtingen rondom CO₂-uitstoot en energieprestaties.

Samenwerken in energiegemeenschappen

Een relatief nieuwe ontwikkeling is het ontstaan van energiegemeenschappen: bedrijven die samen investeren in opwek, opslag en gebruik van energie. Door krachten te bundelen, worden grote installaties rendabel en kan vraag en aanbod slimmer worden afgestemd. Dit is vooral interessant op bedrijventerreinen, waar collectieve voorzieningen voor opslag of laadpunten steeds vaker van de grond komen.



Categorie: Processen

LAATSTE ARTIKELEN

  • Succesvol inschrijven op aanbestedingen vraagt om kennis en strategie
  • Waarom Instagram volgers belangrijk zijn voor jouw merk
  • Gevelreclame in Groningen: maak een statement met jouw bedrijf
  • De toekomst van energie voor bedrijven: trends en innovaties

PARTNERS

Over

Onderneem247.nl is een initiatief met als doel zoveel mogelijk nuttige informatie voor ondernemers te verzamelen en deze kennis te delen.

POPULAIRE TAGS

allergenen informatie allergenen menukaart auto beamer beveiliging drone fysieke belasting haccp horeca kantoorinrichting leerlingenvervoer makelaar mok bedrukken motor woon-werk verkeer motor woon-werkverkeer online marketing personeel relatiegeschenk SEO sport telefonie uitzendbureau starten veegmachine zoekmachineoptimalisatie

ZOEKEN

Linkpartners

Copyright © 2025 · Onderneem247